Jak jsem si mobilem nenechala ukrást blízkost setkání

Jak jsem si mobilem nenechala ukrást blízkost setkání

Stáli jsme na Vraní skále, kochali se nádherným výhledem a nechali se olizovat teplými paprsky sobotního slunce, když dcerka vykřikla „Mami, tati, koukejte, tamhle je letadlo!“ Nedaleko od nás jsme zahlédli jednomístné motorové letadlo, které si tiše vrnělo ve vzduchovém prostoru.

„Pojďme mu zamávat!!“ napadlo mě. A tak jsme všichni (včetně dalšího páru, který s námi v daný čas obýval vrcholek skály) mávali z plných plic a volali „ahooooj“. 

Letadélko letělo směrem od nás, ale nám to nevadilo. Mávali jsme dál. A pak se najednou začalo otáčet a letělo blíž a blíž. Naše skalní skupinka skákala a volala jako bychom věřili tomu, že nás  opravdu  jeho pilot slyší. A pak se stalo něco krásného.

Pilot malého ultralightu naklonil svého bílého krasavce a my měli pocit, že se vzájemně dotýkáme.  Letadélko v těsné blízkosti obkroužilo skálu. Skrze okénko letadla jsme viděli úsměv pilota a mávající ruku.

Celé to trvalo sotva pár vteřin. Ale ta blízkost setkání, které zdánlivě bylo anonymní a vzdálené bylo prosyceno obrovskou blízkostí, radostí a lidskostí, které cítili všichni přítomní. S nadšením jsme našemu vzdáleně-blízkému pilotovi zatleskali, zamávali a nechávali v srdcích doznít tu mimořádnost chvíle. Někdo by mohl říct, že se nic nestalo. Pragmatik by řekl, že letadlo obletělo skálu a to je vše.

Já jsem v srdci cítila krásu mimořádného setkání lidských srdcí, kde skrze malé/velké gesto, si vzájemně prokážete nesmírnou blízkost a zahřejete nejen svoje srdce.

Milý pilote, děkuji za naše setkání, které se (nejen) pro ten den stalo jedním z nejkrásnějších zážitků pro mne, mého muže a naše děti!

PS: A jak s tím souvisí ten mobil?  Syn Kryštof se mě následně hned ptal „ Mami, natočila si, jak letí? Vyfotila si ho na mobil?“  Ne, Kryštofe, nenatočila ani jsem to nefotila.“ „Mobil by mi tu krásnou chvíli vzal, Kryštofe. A to jsem nechtěla a nedovolila.“ Chvíli se na mě váhavě díval a pak pochopil, usmál se a řekl „Mami, to bylo krásné setkání, viď“ „Mám ji vyfocenou tady – a ukázal na svoje srdíčko“ J